Proč jsem si vybral Blender?

Blender je můj oblíbený program na 3D grafiku, i CAD – tedy návrh věcí pro 3D tiskárnu.
Intuitivnost je subjektivní, mě blender příde vpohodě, neříkám že lehký.. mírně nepřehledný ale je…
A proč na výkresy používám program který je určený na 3D grafiku, a ne program na CAD?

Bo v 3D tisku nechci dělat jenom strohé „strojárenské“ výkresy typu držák na záclonovou tyčku ve tvaru držící krychle.
Jelikož je Blender připraven jak na generování STL tak na generování 3D filmů, mohl sem v něm udělat armaturu a napózovat si například tenhle držák tak jak sem chtěl :). Blender si poradí jak s beziérovými křivkami, tak i s nurbs křívkovými plochami. Umí pózovat armaturové modely. Vyrenderované otexturované CAD modely můžete rovnou hodit do portfolia, protože když se budete snažit budou vypadat realisticky.
Zmínil jsem se už, že má pythoňácké rozhraní? Tzn, že můžete napsat automatický generátor modelů. Něco ve stylu OpenSCADu, ale s tím, že dané modely mohou být složitější než složené prosté geometrické tvary! Mnohem složitější, například mi ukažte jak vytvoříte 20 různých modelů přívěšků na klíče s různým textem, popřípadě ještě vystouplým svg obrázkem tak, aby se jejich šířka nastavila automaticky podle textu.
V Blendru by to s trochou snažení šlo, a ještě k tomu v Pythonu 🙂
A to vše zadarmo!
Nevím jestli mám zmiňovat že je to český produkt.
Pro potřeby 3D tisku má Blender import/export: stl, svg, a některých autokeďáckých formátů..
Co blender neumí naimportovat řeším přes online „conversion“ tool grabcad = registrace zdarma na mail, a poté umí nahrávat všechny ty „balasty“ z ostatních programů a stáhnout si je v stl..
říkám balasty protože jdou otevřít pouze v programu který je vytvořil 😀 neříkám že .blend jde otevřít v čemkoliv jiném, ale u blendru to není problém bo je zdarma :D. A mě nestojí zato se kvuli konverzi pár souborů registrovat se mailem k nějakým newsletterůavíc abych stáhl shareware verzi produktu který nechci používat, a který mi dovolí konvertovat soubory pouze 30 dní 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *