YoWindow – počasí ala Smartfone na PC

Screenshot YoWindow BrnoMáme rok 2015 a jak někteří tvrdí bude to rok IoT tedy Internetu Věcí, čili senzory všude od ledničky po tužku :). Kalibrovanou meteorologickou stanici připojenou do sítě sice ještě každý na domě nemá, ale již nějaký ten rok existuje spousta služeb, jež poskytuje předpověď počasí vzhledem k zadané poloze. Většinou se však k těmto datům dostaneme přes prohlížeč, respektive přes dedikovanou aplikaci ve Smartfounu. Avšak s YoWindow můžete na svém win7 PC mít aktuální předpověď přímo ve spořiči obrazovky, a to ještě s krásnými efekty počasí aplikovatelnými na jakýkoliv obrázek horizontu.

Platformy

Aplikace je dostupná zdarma pro širokou škálu platforem včetně win7 (Android, Apple IoS, Chrome Browser Addon, Windows (xp&later) a MAC)

Obrázek horizontu

YoWindow vykresluje na oblohu aktuální stav počasí, včetně slunce / měsíce, oblačnosti počasí a nejen to vykresluje i aktuální roční období a prolétajíci ptáky v dálce. Aktuálně zobrazuje i fáze měsíce v noci
Aby jste ještě prohloubili realitu toho co vidíte můžete si vybrat z široké nabídky již vytvořených landscapů nebo si vytvořit vlastní. Jedná se o prostý obraz s průhlednou vrstvou. Já zvolil k editaci obrázku neplacený grafický editor GIMP2 a obrázek typu PNG.

Brněnský horizont

Krásná fotka ve vysokém rozlišení (4288×2848)px jež zachycuje pohled ze Zelného trhu směrem ke Svaté Petro-Pavelské Katedrále je přebrána z Wikipedie.
Já ji pouze upravil v GIMPu: nástrojem nůžky a kouzelná hůlka vybral horizont, vytvořil masku obrázku z výběru, a editací masky (označil vrstvu masky a dokreslil poloprůhledným štětcem černé a bílé barvy) korekturoval tvar horizontu. Nakonec vyexportoval ve formátu PNG. A výsledky (maximální rozlišení a downsample) můžete vidět zde:

Brno horizont s vyjmutou oblohou, originál zde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brno-Cathedral_of_St._Peter_and_Paul_1.jpg

Brno Petr&Pavel bez oblohy
(4288×2848)px @ 15MB

Brno horizont s vyjmutou oblohou, originál zde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brno-Cathedral_of_St._Peter_and_Paul_1.jpg

Brno Petr&Pavel bez oblohy
(1366×907)px @ 2MB

Pokud si ji chcete přidat do YoWindow, stačí si ji stáhnout a v nabídce programu zvolit [Landscape > Add].

Data o počasí

Po zvolení daného umístnění je počasí automaticky stahováno z internetu. Na výběr je široká škála měst z celého světa.

Vlastní meteostanice

Autoři neopomněli ani na Internetem dosud nezasáhle oblasti, avšak pro připojení do sítě meteostanic je potřeba zakoupit jimi „standardizovanou“ meteostanici [Davis Instruments 6250] což je se svou cenou okolo 8kKč není zase tak rentabilní nabídka :).


Doufám, že se vám horizont líbí 🙂screen2

Přeji příjemné počasí!

Příspěvek byl publikován v rubrice app, art, sw se štítky , , , , a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *